Credit online vs credit de la banca

Ion Soltinschi
Ion Soltinschi Ultima actualizare: 18 Jul 2024

Atunci cand avem nevoie de bani pentru a ne acoperi anumite nevoi sau probleme, exista mai multe posibilitati: fie sa apelam la rude/prieteni sau sa accesam un credit. 

Ei bine, cand vine vorba de credit, ofertele de pe piata sunt foarte multe de la diferite entitati. In functie de cat de urgenta este nevoie ta, de perioada de timp pe care o ai la dispozitie, poti sa apelezi la un credit online sau la un credit accesat fizic de la banca. In continuare vom discuta despre aceste 2 categorii de produse, vom analiza care sunt diferentele, avantajele si dezavantajele fiecareia.

Ce este un credit online

Un credit online este un imprumut care poate fi accesat 100% din confortul casei tale prin internet, fara a fi nevoie sa te deplasezi fizic la vreo sucursala. De cele mai multe ori, optiunea de credit online rapid o pun la dispozitie IFN-urile – institutii de credit reglementate de catre BNR. Cu toate acestea, in ultimul timp tot mai multe banci au inceput sa ofere optiuna de a accesa credite din aplicatia bancara. 

De multe ori un credit online de la IFN vine la pachet cu un confort sporit in accesare, conditii de eligibilitate mai reduse, optiunea de a accesa creditul rapid. Pe de alta parte, este posibili ca un credit online sa aiba dobanda, implicit rata mai mare.

Ce este un credit de la banca

Un credit de la banca este un imprumut care poate fi accesat doar deplasandu-te la sediul unei banci pentru a-l solicita, unde trebuie sa completezi cererea de credit si alte formulare aferente imprumutului. Exista posibilitatea sa fie nevoie de mai multe drumuri pentru a reusi intr-un final sa accesezi creditul. S-ar putea ca in situtatii de criza, cand ai nevoie urgenta de bani, creditul de la banca sa nu fie cea mai buna solutie.

Cu toate acestea, de cele mai multe ori, creditele bancare au dobanzile mai mici decat creditele accesate de la IFN-uri.

Avantajele creditelor online

  • De cele mai multe ori, IFN-urile care ofera credite rapide online pun la dispozitia clientilor calculatoare pentru a calcula cat va costa creditul in functie de suma accesata si perioada de rambursare.
  • Posibilitatea de a aplica la mai multe IFN-uri deodata fara a fi afectat scorul de credit.
  • Procedura de aplicare este una simpla si intuitiva. De cele mai multe ori este nevoie doar de completarea unei cereri online si furnizarea unei poze cu cartea de identitate.
  • Creditele online sunt procesate mult mai rapid, din acest motiv aprobarea creditului poate fi facuta chiar si in cateva minute.
  • Eligibilitate: Criteriile pentru a accesa un credit online sunt mai putin stricte, din acest motiv sansele sa primesti imprumutul sunt mai mari decat in cazul creditelor bancare.
  • Posibilitatea de a accesa un credit fara dobanda. Multe IFN-uri, pentru a atrage noi clienti ofera optiunea primului credit fara dobanda pentru o anumita perioada de timp.

Dezavantajele creditelor online

Pe langa avantajele ce le sunt specifice, creditele online pot veni si cu o serie de dezavantaje:

  • Costuri mai mari – de cele mai multe ori, tocmai datorita criteriilor de eligibilitate mai reduse, creditele online de la IFN-uri au dobanzi mai mari decat creditele bancare.
  • Partajarea informatiilor cu caracter personal – fapt care poate reprezenta un risc de securitate. Iti recomandam sa accesezi credite si sa partajezi datele doar cu IFN-urile de incredere. Recenzia detaliata a fiecareia o poti gasi aici.
  • Risc de suprindatorare – de cele mai multe ori, creditele online sunt accesate de catre persoanele care nu au posibilitatea, din diverse motive, sa acceseze credite bancare. Iti recomandam sa fii atent la gradul tau de indatorare inainte de a accesa orice fel de imprumut.

Concluzii

In functie de situatia ta particulara, un credit online accesat de la IFN-uri poate fi o solutie buna datorita rapiditatii de aprobare, flexibilitatea de rambursare, posibilitatea de a-l accesa de acasa etc. Cu toate acestea, iti recomand sa analizezi mai multe oferte inainte de a lua decizia. Cu asta, platforma crediterapideonline iti vine in ajutor.