Executarea silita este procedura care permite unei entitati sa isi recupereze niste creante in cazul in care acestea nu au fost achitate. Pe scurt, daca cineva are un imprumut, un credit pe care nu l-a rambursat, creditorul este in drept sa apeleze la institutiile statului care pot incepe procedura de executare silita – prin proprirea conturilor bancare sau chiar instituirea unui sechestru asupra bunurilor mobile sau imobile.
Exista situatii in care anumite persoane se imprumuta de la institutii financiare, banci, IFN-uri si ulterior nu restituie banii imprumutati, din mai multe motive.
Acest lucru poate duce la faptul ca institutia financiara poate sa porneasca procedura de executare silita pentru a-si restitui banii. De cele mai multe ori, persoanele executate silit de catre IFN-uri ajung in situatia asta pentru ca au acumulat foarte multe zile de intarziere la plata imprumutului, acest lucru a dus la acumularea dobanzilor penalizatoare, iar in final suma totala de restituit este mult mai mare decat scrie in contractul de credit.
Important de stiut este faptul ca dobanda penalizatoare se aplica pe tot soldul creditului, inclusiv la dobanzile normale aferente creditului. Pe termen scurt, cateva zile, efectul este unul mic, insa cu cat termenul de nerambursare este mai mare, cu atat efectul este exponential. Din acest motiv este important sa respecti termenii de rambursare a creditelor si in momentul in care semnezi un contract de imprumut, sa-ti asumi faptul ca vei respecta toate prevederile respectivului contract.
Asa cum am mentionat mai sus, de cele mai multe ori, executarea silita se aplica persoanelor care au restante la plata imprumuturilor IFN. Din acest motiv este esential sa platesti la timp ratele eferente creditelor, asa cum este specificat in contract.
Daca de exemplu ai un credit IFN cu o dobanda de 1,2% pe zi, iar in caz de intarziere de se percepe o dobanda penalizatoare de 1,2% pe zi, asta inseamna ca la fiecare zi de intarziere soldul creditului pe care v-a trebuie sa-l rambursezi creste cu 2,4%/zi.
Daca trebuie sa rambursezi 3000 de lei, insa intarzii plata ratei cu 30 de zile, la finalul celor 3 de zile vei avea de rambursat aproape 5900 de lei, din cauza dobanzilor penalizatoare.
Din acest motiv este esential sa-ti rambursezi la timp imprumuturile si sa te creditezi responsabil.
Creditele IFN sunt produse cu doua taisuri. Daca sunt folosite responsabil, pot sa te fie de mare ajutor. Pe de alta parte, daca nu sunt folosite corespunzator, putem sa avem probleme, chiar sa ajungem in punctul in care sa fim executati silit.
Uite cand poti apela la un credit IFN:
Pe de alta parte, nu iti recomandam sa apelezi la un credit IFN atunci cand:
Executarea silita este o situatie extrem de nefericita. Iti recomandam sa fii responsabil si sa nu ajungi in situatia in care creditorul sa fie nevoit sa te execute silit pentru ca nu ti-ai respectat angajamentele contractuale. Din acest motiv este important sa citesti cu atentie contractele de credit, sa fii responsabil cu imprumuturile tale, sa platesti la timp ratele aferente creditelor si sa nu te indatorezi excesiv. Recomandat este sa ai un grad de indatorare cat mai mic.