TOP greseli financiare

Ion Soltinschi
Ion Soltinschi Ultima actualizare: 27 Jul 2024

Traim intr-o perioada in care relatia noastra cu banii trebuie din ce in ce mai slefuita si ajustata conform intregii economii a lumii, insa cum facem asta?

Te-ai gandit vreodata cat de bine ar fi ca atunci cand ai de luat decizie financiara importanta sa fie cineva alaturi si sa te indrume?

Ei bine, ca sa iei decizii financiare rationale, hai sa vedem impreuna ce NU ar trebui sa faci:

Fa diferenta dintre necesitate sau moft.

    Este foarte important sa fim atenti care este imboldul din spatele achizitiei.
    Multi ajungem sa ne schimbam masinile nu pentru ca avem acum o familie mai mare si ne-ar crea un confort, ci din simplu motiv ca si-a luat si vecinul sau prietenul masina respectiva. La fel de bun exemplu poate fi si o casa sau doar o pereche de adidasi.
    Sfat: ia-ti termen de gandire 2-3 zile ca sa intelegi daca aceasta schimbare este necesara sau doar vrei sa impresionezi.

    Cumparaturi impulsive.

    Iar aici nu ma refer doar la cumparaturile luate in graba din mall din cauza reducerilor sau doar ca ti-au placut pe moment, ma refer si la cumparaturile alimentare. De cate ori ai cumparat ceva dupa o lista facuta de tine acasa?
    Sfat: transforma tot ceea ce nu mai imbraci sau arunci din frigider in bani. Sunt curios, oare cati ai avea la sfarsitul lunii? Acei bani meritau pusi la treaba…

    Nu ai un fond de urgenta.

    Este foarte important sa iti construiesti un fond de urgenta, acesta iti poate lua de pe umeri destul de multe griji. In cazul in care intarziat salariul sau nu mai muncesti o perioada sa stii ca ai cu ce trai in acea perioada.
    Sfat: recomandarea mea aici este sa aveti minim 3, maxim 6 salarii lunare pe care sa le aveti lichide in orice moment, la orice nevoie.
    Mai putin de 3 ar insemna un risc mai mare pentru familia dumneavoastra, insa mai mult de 6 salarii ar fi prea multi bani care nu muncesc pentru tine si care se vor ”devaloriza” din cauza inflatia.

    Efectuarea platilor recurente

    Multi dintre clientii mei au fel de fel de abonamente pentru care lunar se aloca o suma de bani de pe cardul lor, pana aici toate bune si frumoase. Problema este ca multe dintre aceste abonamente nu sunt utilizate de catre acestia. Le-au folosit o luna, doua, s-au plictisit si nici nu le mai deschid sau frecventeaza.
    Sfat: odata la doua luni verifica abonamentele pe care le ai si puneti intrebarea daca inca iti mai sunt necesare sau nu pentru urmatoarea luna.

    Lipsa investitiilor.

    Conform unui studiu efectuat de catre INS, o familie din Romania a cheltuit in 2023 de peste 10 ori mai mult pe tigari si bauturi alcoolice decat pe educatie sau investitii. Ei bine, care sunt riscurile in acest caz?
    1. Riscul de a te supune unei instabilitati pe termen lung, atat tu, cat si intreaga ta familie.
    2. Riscul de a fi nevoit sa muncesti pana si dupa pensie.
    3. Riscul de pierde economiile din cauza inflatiei.
    4. Riscul de a nu-ti bifa obiectivele financiare.
    Sfat: Lipsa investitiilor atrage dupa sine un amalgam de consecinte, insa trebuie sa fim foarte atenti cum si unde ne investim banii. Si mai grav decat atat pot fi investitiile in piete nesigure si care promit castiguri mari peste noapte, ducand la pierderi financiare foarte mari.

    Lipsa de planificare a bugetului lunar.

      Este foarte important sa stim care este pragul maxim de consum luna de luna, astfel incat sa ne mai ramana bani si pentru acel fond de urgenta pe care trebuie sa il construim, dar si pentru investitiile pe termen lung.
      Sfat: aici foarte util pentru mine sunt aplicatiile de monitorizare a cheltuielilor lunare unde la sfarsitul lunii pot vedea cat si pe ce am dat, astfel incat, daca nu sunt multumit de cati bani am cheltuit in luna respectiva, sa stiu cum voi optimiza luna urmatoare.

      Accesarea unui credit fara analiza tuturor ofertelor din piata.

      Atunci cand luam un credit este foarte important sa ne documentam asupra lui, sa ne interesam despre ofertele existente din piata si sa le comparam. Pe termen lung aceste detalii fac o mare diferenta.
      Sfat: dupa accesarea creditului nu ma resemnez cu rata lunara pe care o achit, ci prospectez piata mai departe, poate imi ofera o alta banca un deal mai bun si pot sa fac o refinantare.

      Lipsa mai multor surse de venit.

      Atunci cand ne tinem toate ouale in acelasi cos devenim destul de vulnerabili la fiecare fluctuatie a segmentului respectiv, din acest motiv este bine sa avem mai multe ”cosuri”, astfel incat, daca nu mai merge bine pe segmentul A, sa nu o fie o problema pentru ca avem segmentul B si C care merge destul de bine, astfel amortizand pierderile de pe segmentul A.
      Sfat: sugerez aici luarea in calcul si a unor surse de venit pasiv, care sa nu necesite neaparat prezenta zilnica a dumneavoastra pentru a va aduce un profit.

      Achitarea tuturor inaintea ta

      Atunci cand incasam salariu sau orice alte forme de venituri pe care le avem este esential sa ne achitam mai intai pe noi. Cum facem asta? EI bine, in fiecare luna punem mai intai deoparte banii necesari dezvoltarii noastre ( economisire, investitii, carti) si abia mai apoi ne orientam catre celelalte cheltuieli esentiale, iar daca ne mai ramane ceva in plus, foarte bine, putem sa ii cheltuim cum vrem noi.
      Sfat: tu esti persoana principala pentru care trebuie sa cheltuiesti corect, astfel incat sa nu traiesti in dezechilibru.

      Ignorarea varstei de pensionare.

      Multi dintre noi amanam sa ne gandim la perioada pensionarii, insa cu cat amanam mai mult, cu atat mai greu devine. Este necesar sa facem ceva in acest sens cat mai devreme posibil, chiar daca banii pe care ii putem economisi in aceasta directie sunt putini.
      Sfat: Pe piata exista concepte financiare care chiar si cu o suma modica, insa facuta constant iti poti asigura o pensionare mai putin stresanta.

        Concluzie

        Foarte importanta este abordarea noastra vizavi de banii pe care ii incasam lunar, de multe ori problemele apar nu pentru ca sunt prea putini bani la mijloc, ci pentru ca sunt foarte gresit gestionati.